Elnevezés

Józsa sportközpont

Tervezés éve: 
2016
Építés éve: 
2017
Tervező: 
Barabás Lajos
Bődi Imre
Frikker Zsolt

Az elképzelésünk egy olyan épület, amely elhelyezkedését, feltárulását tekintve integrálódik a különböző sporttevékenységek közé. Minden pontból folyamatos vizuális kapcsolatot biztosít. Ez a viszony kölcsönös, hiszen a sport gyakorlói is állandó és folytonos rálátással rendelkeznek más sportágakra, illetve magára az épületre. Ez szerencsésen működhet, főleg ha egy család, vagy más csoportok különböző érdeklődésű tagjait tartja össze, teszi lehetővé az egy időben-több helyen megvalósítható közös programot. Erre a szándékra erősít rá az épület előtt elvezető, a pályákat körülölelő futókör, a közösségi tér és a büfé fogyasztótér transzparens terei, a fogyasztó terasz és az ehhez kapcsolódó fedett lelátó. Ezek a funkciók egy tömegben, egymáshoz szorosan kapcsolódó elhelyezkedése szintén a közösség más-más érdeklődésű tagjait kovácsolja össze. A büfé fogyasztóteréből és a közösségi térből az egész terület belátható, akárcsak a teraszról és a lelátóról. Az épület az előtéren keresztül könnyen kapcsolható egy későbbi második ütemhez, így a funkcionális szervezés töretlen maradhat, akár csak a két épület tömegformálása egymáshoz. Az építészeti koncepció ilyenfajta esszenciális, tömörítő megfogalmazása lehetővé teszi továbbá, hogy a területen intenzív parkosítás, fásítás jöhessen létre és kialakulhasson egy kiterjedt rendezvényterület, ami helyet adhatna nagyobb méretű tömegmegmozdulásoknak is (gyereknap, szüreti nap, stb...). A további ütemek pedig tovább növelik a terület komplexitását, még szélesebb köröket mozgatnak meg, kelthetnek fel érdeklődést.